FRANS LAHAYE IN DE PERS

Pers & Media

Pers en in de media

Tip voor de feestdagen! een shoot door Frans Lahaye is een aandenken voor het leven!!

door: Justin Stolwijk

Zijn creatieve brein staat altijd aan en met tomeloze energie vliegt hij door zijn sfeervolle fotostudio. Tilburger Frans Lahaye (57) mag daar doen waar hij het allergelukkigst van wordt: mensen fotograferen. Ooit wilde hij de allerbeste waterskiër ter wereld worden, maar een noodlottig ongeval gooide zijn leven rigoureus om. 

Naar de mooiste plekjes in Tilburg moet je soms even zoeken. Zo ook bij de fotostudio van Frans Lahaye, verstopt op een oud erf aan de Magazijnstraat, op steenworp afstand van het Pieter Vreedeplein. Rauw en industrieel maar tegelijkertijd met een warme, huiselijke en sfeervolle vibe. Het blijkt een kunststukje van Frans’ vrouw Evelien. 

Unieke studio voor originele foto’s

Vol trots vertelt Frans over zijn bijzondere werkplek. “We zijn hier een jaar of twee geleden naartoe verhuisd, vanuit onze studio aan de Conservatoriumlaan. Daar zat geen ziel in. Hier wel. Dit is een oude drukkerij geweest, later een boksschool. Evelien ging meteen aan de slag met de inrichting en heeft er iets heel gaafs van gemaakt. De foto’s die ik hier schiet zijn daardoor origineler en creatiever.”

Lees verder onder de foto’s van de studio >

 
 
 

 

 
Deugniet van school gestuurd
 

Lahaye. Een bekende naam in Tilburg die onlosmakelijk met fotografie verbonden is. Vader Lahaye was een gevestigde fotograaf met een studio aan de Brunostraat in ’t Zand. Dat zoon Frans in zijn voetsporen zou treden, was allesbehalve vanzelfsprekend. “Waterskiën was mijn passie. Ik droomde van een eigen waterskibaan en hield, zoals elke tiener, vooral van muziek, uitgaan en meisjes. Ik wilde maar niet deugen en werd zelfs van school gestuurd.”

Noodlot slaat toe

Aan dat zorgeloze rock-‘n-rollleventje kwam een abrupt einde toen vader Lahaye bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Frans was toen 17 jaar. “Daar sta je dan. Met je moeder, zus en een fotografiezaak. Ik heb toen de knop omgezet en mijn leven 180 graden omgekeerd. In plaats van zoveel mogelijk lol maken, wilde ik de beste fotograaf worden. Uit een soort met schuldgevoel gecombineerde bewijsdrang.”

De mens door de lens

Dat lijkt Frans te lukken. In de afgelopen 40 jaar schiet hij de ene fotoprijs na de andere bijeen, wordt hij de Beste bruidsfotograaf van Europa en haalt hij als enige Nederlander de finale van de World Photography Cup. Die prijzen lijken hem niet zo te interesseren. De mens voor zijn lens, daar gaat het Frans om. “Ik hou gewoon van mensen. Mensen zijn allemaal anders, mensen zijn uniek. En dat vastleggen, dat vind ik prachtig.”

Lees verder onder de foto’s >

 

Foto: Frans Lahaye 
 

Als vrienden de deur uit

 

Die energie en vakmanschap maken van Frans een fotograaf waar je met gemak voor poseert. Op de foto gaan is niet voor iedereen een feestje, maar de Tilburger weet van iedereen een plaatje te maken. Dat begint al als je de studio binnenloopt. “Ik neem daar de tijd voor, elkaar een beetje leren kennen. Dan gaan mensen na de shoot bijna als vrienden de deur uit. Tevreden klanten, daar word ik vrolijk van.” 

Rock-‘n-roll is altijd gebleven 

Frans is zijn wilde haren nog niet helemaal verloren. Als fotograaf struint hij concerten en festivals af en vangt hij de grote rock-‘n-rollhelden in zijn lens. The Rolling Stones, Alice Cooper, AC/DC en Guns N’ Roses om er een paar te noemen. Dit weekend schiet Frans een thuiswedstrijd: Danny Vera in 013. Zo combineert hij zijn twee grootste passies: muziek en fotografie. 

Lees verder onder de foto’s >

The Rolling Stones. Foto: Frans Lahaye Fotografie
Alice Cooper. Foto: Frans Lahaye Fotografie
AC/DC. Foto: Frans Lahaye Fotografie
Gitarist Slash van Guns N’ Roses. Foto: Frans Lahaye Fotografie


 

Iedereen fotograaf? 

 

Met de mobiele telefoons van tegenwoordig lijkt iedereen een fotograaf. Vakantiekiekjes, je eten in een restaurant, je kinderen: waarschijnlijk heb jij ook tientallen foto’s op je telefoon staan. Maar wat doe je daarmee? Vaak blijven ze op je telefoon staan en verwijder je uiteindelijk de plaatjes. Voor echt blijvende herinneringen, van perfecte kwaliteit en afgedrukt als blikvanger aan de wand ga je naar Frans Lahaye. 

Boek nu!

Met de feestdagen voor de deur is nu hét perfecte moment voor een fotoshoot. In een sfeervolle studio leg je jouw prachtige gezin voor de eeuwigheid vast en heb je straks foto’s aan de muur waar je dagelijks van geniet. 

Kok in lockdown

Zo kwam kok Ricky de lockdown door: 'Ik hoop dit nooit meer mee te maken'

Geschreven door
Tom van den Oetelaar

Ricky Spijkers, kok bij Gastrobar Rix aan het Piusplein in Tilburg, had door de tweede lockdown ineens niets te doen. Maar hij bedacht een list: “Ik stond in de koeling en had nog zóóó’n grote Parmezaanse kaas.” Hij gebaart een omtrek van bijna een meter. “Die kaas zou geen maanden goedblijven, dus ik zette een bericht op Facebook: ‘Kok op de stoep! Ik kom bij jullie thuis koken'."

"Het eerste weekend had ik al 160 aanmeldingen. Dus ik heb nog vier extra kazen kunnen kopen.” Het is een van de verhalen uit het het boek 'Kok in lockdown' over veertig Tilburgse koks die niet met de armen over elkaar gingen zitten. "Een heel bijzondere tijd, die ik nooit meer hoop mee te maken", vertelt Ricky. 

"Ik heb altijd al de droom gehad in een kookboek te staan. En als ik de andere 39 koks zie, vind ik het een eer in dat rijtje te staan. Wat mij betreft moet het meedoen aan de kookboekverkiezing van dit jaar.”

“Mensen die de koks niet kennen, raken toch een beetje met ze bevriend.”
 

Het boek is een initiatief van de horecaondernemer Rien van Linschoten. Hij wilde in vier weken lockdown 28 koks portretteren. Maar de lockdown duurde 195 dagen en zijn 'koksboek' werd ook een stuk dikker: bijna vijfhonderd pagina’s: “Mensen die de koks niet kennen, raken zo toch een beetje met ze bevriend.”

Iedere kok geeft zijn favoriete recept prijs. Voor Ricky is dat, natuurlijk, de ‘Truffel Pasta Parmasanic’. En hij geeft als iedere kok zijn guilty pleasure prijs: “De enige echte Febo-kalfskroket”.

"Het boek is doordrenkt van passie.”
 

Als het boek iets duidelijk maakt, is dat er in Tilburg genoeg te kiezen is: de sterrenkwaliteit van Monarh, een beginnersrecept van horecaopleiding De Rooi Pannen of de exotische keuken van Sarban.

Annemieke Friesen deed alle interviews met de 40 koks. Het verhaal van Ricky klinkt haar bekend in de oren: “Uit al die interviews spreekt het gevoel van verbinding. En ik weet wel, passie is een clichéwoord, ik heb het zo veel mogelijk proberen te vermijden. Maar het boek is ervan doordrenkt.”

Het boek ‘Kok in lockdown’ is vanaf zaterdag te koop in diverse Tilburgse boekhandels en via deze site. De opbrengst gaat naar een goed doel: een weeshuis in Nepal, ooit opgestart door de vader van Rien van Linschoten.


 

Interview met Frans door Nico de Beer

‘Ik ben een beelddenker’ tekst door Nico de Beer

‘Afwisselende opdrachten maken mijn vak leuk. Het ene moment ben ik een gezin aan het fotograferen en een paar uur later sta ik bij een grote rockband. Ik ben een mensenfotograaf, ik ga niet een hele middag twee flessen wijn fotograferen.’ Aan het woord is Frans Lahaye, de Tilburgse fotograaf die in de afgelopen decennia landelijk zijn naam heeft gevestigd in de wereld van de fotografie. In dertig jaar tijd heeft hij zijn vakgebied ingrijpend zien veranderen. Lahaye is een man die met alle veranderingen is meegegaan.

‘De creatieve kant heeft altijd al in me gezeten,’ vertelt Lahaye (Tilburg, 1964). Al op jonge leeftijd werkte hij in de fotozaak van zijn  ouders. In zijn vrije tijd bezocht hij met de camera in de hand  concerten en fotografeerde hij artiesten. Het bedrijf van zijn ouders was een traditionele fotozaak. Naast het dagelijkse werk ging Lahaye zich als fotograaf ontwikkelen. Hij benaderde beroepsfotografen die hij bewonderde en leerde veel van hen. Lahaye maakte creatieve foto’s die hij ook instuurde naar fotowedstrijden. Al in 1985 won hij de Kodak Gouden Camera. Er zouden nog veel onderscheidingen volgen. Lahaye is gefascineerd door pop- en rockmuziek. Hij deed inspiratie op door veel naar MTV en TMF te kijken. De opdrachten liepen binnen. Hij bezocht festivals en concerten voor opdrachtgevers als het rock magazine Aardschok. 

De digitale fotografie deed haar intrede, wat zorgde voor meer professionelere mogelijkheden. Ook nam met de komst van het internet de concurrentie toe. Lahaye bleef zich verder in zijn vak bekwamen. In zijn werk trad een verschuiving op van particuliere naar zakelijke opdrachten; naast huwelijksreportages ging Lahaye zich steeds meer toeleggen op bedrijfsfotografie. ‘Ik ben een beelddenker en ik kan goed conceptueel denken. Bedrijven met een prima product stralen dat op hun website niet altijd uit. Dan is er ruimte voor verbetering.’ Op het gebied van bedrijfsfotografie doet Lahaye veel aan acquisitie. ‘Ik benader mensen die voor mij interessant zijn.’

Stilistisch draagt het werk van Lahaye een onmiskenbaar watermerk. Hij houdt van meerdere lagen in zijn foto’s, iets wat hij verwezenlijkt door te kiezen voor een boeiende setting, waardoor de persoon onderdeel wordt van de omgeving. Vooral industrieel erfgoed spreekt hem daarbij aan. Oude sloopterreinen, verwaarloosde bouwplaatsen, plekken waar we allemaal aan voorbijrijden, hebben zijn aandacht om een net iets andere draai aan een foto te kunnen geven. In de workshops die hij verzorgt, probeert hij dit ook over te brengen op cursisten. ‘Ik wil mensen leren kijken. Bijna iedereen is met de techniek van het fotograferen bezig, terwijl het kijken het belangrijkst is.’

Lahaye is er zich van bewust dat vastroesten funest is in zijn werk. Hij bevindt zich op festivals en bij concerten veel onder de jeugd. ‘Jonge mensen zijn belangrijk; met name hoe zij denken.’ Inspiratie doet hij op door veel naar videoclips en films te kijken. En soms leidt de ene foto naar de opdracht voor een andere. Een stoer portret van de rockband Rammstein inspireerde een autobedrijf om haar personeel ook op die wijze te laten fotograferen.

Frans Lahaye heeft een lange weg afgelegd. ‘Het doet wel wat met je als je tijdens een fotoshoot op een meter afstand van Robert Plant van Led Zeppelin staat. Als tiener luisterde ik naar hun muziek.’ Lahaye is een man met een sterk ontwikkelde ondernemersgeest, die beseft dat hij voortdurend zichtbaar moet blijven. In de binnenstad van Tilburg exposeert hij zijn foto’s in de etalages van leegstaande panden. Hij houdt ook zijn blik op de toekomst gericht. Creatief bezig blijven en nieuwe concepten bedenken en deze weer doorvoeren naar klanten. ‘Het is belangrijk dat je continu verandert.’ 

 

Pers en in de media

70.000 tons of metal cruise

In opdracht van Aardschok Magazine mag Frans Lahaye deze exclusieve cruise van Miami-Jamaica-Miami weer fotograferen. 60 Metal bands zullen op het schip The Independence of the Sea in het bijzijn van 3000 fans van over de hele wereld hun repertoire ten gehore brengen. Foto’s zijn va.eind februari ook te zien op onze Facebook pagina.

Veiling Serious Request: Madonna

Voor de veiling van Serious Request stelt Frans Lahaye een 100×100 canvas van Madonna ter beschikking, van de Rebel Heart tour 2015.

Rock expositie Pieter Vreedeplein Tilburg

“Tilburgse fotograaf Frans Lahaye gaat leegstand Pieter Vreedeplein te lijf”.

Frans Lahaye finalist bij World Photography Cup !!

Toch wel trots dat ik bij de 8 beste fotografen ter wereld zit, en dat als enigste Nederlander ooit !

Nominatie WPC World Photography Cup is een feit

Binnenkort Jack Black voor de lens!

Wist u dat Frans Lahaye vele wereld sterren voor de lens krijgt? Deze maand Jack Black, foto’s binnenkort te zien op de website.

Bied mee voor Serious Request!

Bied mee op Serious Request op deze 2 superhelden op canvasdoek in 100×100 !! Via deze links: http://veiling.3fm.nl/auction/object/999 en http://veiling.3fm.nl/auction/object/1000

Mooi artikel Brabants Dagblad

Qualified European Photographer

Frans Lahaye mag zich vanaf eind november 2015 Qualified European Photographer noemen. Tijdens de kwalificaties in Rome zijn 12 van Frans’ beelden beoordeeld door een vakjury en van zulk hoog niveau bevonden dat hij deze titel mag dragen. Samen met 4 collega fotografen waren Frans zijn foto’s namens Nederland ingezonden voor deze prestigieuze titel.

Frans Lahaye te gast bij Cultuur Cafe

Het Cultureel Café in De NWE Vorst staat zondag 30 november grotendeels in het teken van eten. Met een knipoog naar de feestmaand december, die een dag later begint. Bekende gasten zijn onder meer horecavrouw Cherie Cohen en fotograaf Frans Lahaye (zie foto). Zondag 30 november van 12.00 tot 14.00 uur in De NWE Vorst. De presentatie is in handen van Esther Porcelijn en de toegang is gratis. Klassiek zangeres Joosje Jochems komt een Iers drinklied en een eetlied uit New Orleans vertolken. Zij wordt begeleid door gitarist Wessel Maas. De redactie besteedt verder aandacht aan de nieuwe koookboekenwinkel 63 Graden, die onlangs tegenover De NWE Vorst aan de Willem II straat geopend is. Eigenaar Guus Teurlings is aanwezig. En er zijn fragmenten te zien van een bijzondere theaterproductie die over eten gaat. De column van Jace van de Ven is ook al aan eten gewijd. Met Tilburgs bekendste horecavrouw Cherie Cohen spreken wij over de ontwikkelingen op horecagebied in Tilburg. En fotograaf Frans Lahaye komt over zijn werk vertellen.

Speedfest

Speedfest 2014 Characters by Frans Lahaye

WORLD PHOTOGRAPHY CUP

Een van de beelden van Frans Lahaye mag Nedeland gaan vertegenwoordigen bij de World Photography Cup! Trots!
TOP rockers voor de lens!

Deze week aan Frans Lahaye de eer om deze 2 oude rock legenden vast te leggen!

Rock-expositie Leerfabriek Oisterwijk

Rock-expositie bij de Leerfabriek te Oisterwijk. Gemaakt in de afgelopen 2 jaar, met vele bekende namen, o.a. Dave Grohl, Snoop Dog, Lenny Kravitz en vele anderen. De expositie is voorlopig permanent en te bezoeken tijden evenementen in de Leerfabriek, zie ook www.leerfabriekoisterwijk.nl

Rolling Stones

Aan Frans Lahaye de eer om zaterdag op Pinkpop 2014 als een van de weinigen de Rolling Stones te mogen fotograferen, houdt het Brabants Dagblad in de gaten voor de beelden!

“Live Portrait” by Frans Lahaye

Frans Lahaye is een meester in het portretteren van mensen; met zijn uitgebreide vakkennis, gecombineerd met beweging/film, maakt hij van u een perfect ‘LOOK & FEEL’ portret, wat beweegt u, wat drijft u, wat is uw passie voor uw vak of product, laat de klant uw betrokkenheid voelen!! Onderscheidt u.

Dit ‘Live’portret duurt 60-90 seconden en is ideaal te gebruiken op uw website en als (zakelijk) social media profiel. Heeft u interesse, of wilt u meer weten, wij staan u graag te woord. 013 4673183.

‘Best picture’ 2012, GOUD & Zilver!

Frans Lahaye pakt Goud, Zilver en ‘Best photo’ 2012 bij de fotowedstrijd van Master Photographer Network in Oosterbeek.

Frans maakte zijn naam als topfotograaf weer eens waar bij de finaleavond van het Master Photographers Network. Frans pakte in de toonaangevende wedstrijd goud en zilver in respectievelijk de categorieën ‘portret’ en ‘vrij werk’. En als kers op de taart werd een van zijn ingezonden foto’s: ‘Best photo of the year’ 2012!! Frans zond voor beide categorieën vier foto’s in. De jury beoordeelde alle foto’s op vakmanschap, originaliteit en kwaliteit. In de eindtelling leverde dat Frans genoemde prijzen op. Vanwege deze aansprekende prestaties is Frans uitverkoren om in februari ’13 namens Nederland deel te nemen aan een internationale wedstrijd in Duitsland, waar hij ten overstaan van vele internationale collega’s in vijftig minuten een speciale opdracht met de daar aanwezige apparatuur en modellen moet uitvoeren.

Wederom goud!

Frans Lahaye is eerste geworden tijdens een wedstrijd van vakorganisatie Colour Art Photo Nederland (CAP). 

Het thema van de wedstrijd was deze keer ‘water”. De prijswinnende foto is een van de twaalf beelden voor de Typisch Tilburg Kalender 2012.

Colour Art Photo is een internationale organisatie voor portret- en bruidsfotografie. De Nederlandse vakgroep telt ongeveer zestig leden, die stuk voor stuk aan een aantal kwaliteitseisen moesten voldoen om lid te worden. Tweemaal per jaar houdt Colour Art een congres met workshops van bekende en minder bekende fotografen en een (verplichte) fotowedstrijd. Doel hiervan is kwaliteitsverbetering en onderlinge kennisuitwisseling.

Festivals 2013

Check Frans’ zijn nieuwste beelden op deze website, met o.a. beelden van Pinkpop, Rock Werchter, Pukkelpop, Bospop en 70.00 tons of Metal cruise in Miami.

Bronzen Pia ‘dOr voor Frans Lahaye

NIEUWEGEIN – Fotograaf Frans Lahaye (47) sleept afgelopen zaterdag een bronzen Pia d’Or in de wacht. Bij de prijsuitreiking van de belangrijkste wedstrijd voor professionele fotografen viel Frans in de categorie ‘Creatief beeld’ in de prijzen met een foto die hij maakte voor de Typisch Tilburg-kalender 2012. Frans was met twee foto’s genomineerd, het tweede beeld kreeg een eervolle vermelding.

De prijswinnende foto is een digitaal bewerkt portret. Frans maakte de foto en droeg samen met Emiel Brouwers ook de zorg voor de beeldbewerking. De visagie was in handen van Danielle Trilsbeek en de styling werd gedaan door Gwen Moritz.

Frans Lahaye grossiert in het winnen van prijzen en aansprekende titels. Vorig jaar werd hij uitgeroepen tot ‘Master of Photography’. Ook de bronzen Pia d’Or krijgt een mooi plaatsje in de ‘prijzenkast’. “Natuurlijk hoop je altijd op goud, maar met liefst 800 inzendingen ben ik ook heel content met brons. Deze wedstrijd kun je zien als de tegenhanger van de Zilveren Camera, alleen is die voor persfotografen. De Pia d’Or is speciaal bedoeld voor onder meer reclame-en publieksfotografen, maar mijn werkveld is nog breder. Ik zie het dan ook als een mooie blijk van waardering.”

Het was de eerste keer dat de toonaangevende Pia d’Or-prijzen werden uitgereikt. De wedstrijd is in het leven geroepen om het professionele beeld meer en beter onder de aandacht te brengen. Frans ontving zijn prijs tijden een gala dat voorafging aan de opening van de Professional Imaging Beurs in Nieuwegein.

Typisch Tilburg Kalender 2012!

Eindelijk is het dan zover: na maanden hard werken is de Typisch Tilburg Kalender 2012 af. Op donderdag 8 december werd de kalender, met als thema ‘Verbluffend Anders” op spectaculaire wijze gepresenteerd in het Midi Theater. De kalender is voor slechts 2 euro te koop bij talloze winkels in Tilburg en de opbrengst gaat naar het Verbeeten Fonds. Je kunt de hele kalender bekijken op www.typischtilburg.nl.

Laatste foto’s Pukkelpop 2011

Ondanks de fatale afloop beloofde het weer een geweldig festival te worden, Deborah Anne Dryer, frontvrouw van Skunk Anansie spatte van het podium. Helaas was dat van korte duur, wat zo mooi begon is zo dramatisch geëindigd.

Frans Lahaye maakt Typisch Tilburg Kalender 2012

Inmiddels zijn wij volop bezig met ideen uitwerken en plannen maken voor de nieuwe Typisch Tilburg Kalender 2012, met een geheel nieuw team gaan we de uitdaging aan om ook deze keer weer iets typisch Tilburgs neer te zetten, maar dan wel in de stijl van Frans Lahaye: ‘verbluffend anders’!

Miami 70.000 ton of metal cruise

In jan. 2011 vond de eerste editie plaats, van 70.000 Tons Of Metal, een festival in de Golf van Mexico, met het cruiseschip Majesty of the Seas als drijvend metal-eiland. 42 bands, die elk twee keer optraden, en dik 2000 fans zorgden voor een onvergetelijke sfeer die moeilijk onder woorden te brengen is als je er niet bij bent geweest. Gelukkig zijn de sfeervolle beelden een stuk overtuigender.

Frans Lahaye wordt Master of Photography

Fotograaf Frans Lahaye mag zich vanaf heden “Master of Photography’ noemen van vakorganisatie Colour Art Photo Nederland (CAP). Hij behoort daarmee tot de Europese top op het gebied van portret-en bruidsfotografie. Hij kreeg de titel toegekend tijdens het congres van Colour Art Photo Nederland. Frans Lahaye behaalde het Masterschap door zijn constante prestatie op hoog niveau. Door het winnen van diverse prijzen verzamelde Frans Lahaye voldoende punten voor de titel “Master of Photography’. Hij behoort daarmee tot een select gezelschap topfotografen dat deze kwalificatie heeft. 

Ook werd Frans Lahaye weer onderscheiden in de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema was dit keer “Blue”. Colour Art Photo is een internationale organisatie voor portret- en bruidsfotografen die aan een aantal kwaliteitseisen moesten voldoen om lid te worden. Tweemaal per jaar houdt Colour Art een congres met workshops van bekende fotografen en een (verplichte) fotowedstrijd. Doel hiervan is kwaliteitsverbetering en onderlinge kennisuitwisseling.

MPN Awards Nominaties

MPN-Master Photographers Network nominatie !!! We krijgen net de mail binnen dat Frans wederom genomineerd is voor de MPN awards. Vorig jaar al de winnaar van “Beste photo of the year” (zie bijgevoegde foto) en we gaan er weer voor! Van alle inzendingen zijn nog 10 fotografen over gebleven. We hebben 3 beelden moeten insturen, en deze 3 beelden moeten alle 3 hoog beoordeeld worden om genomineerd te worden. 16 juni 2014 is de prijsuitreiking. We houden u op de hoogte.

Direct boeken of cadeaubon?
next-white.svg

Direct online regelen

Vraag nu direct online een fotoshoot aan of bestel je cadeaubon!
Contact
Morgen Internet - Zorgeloos website